Preskoči na vsebino


- Pred nami je prvi četrtek, prvi petek in prva sobota z ustreznimi pobožnostmi.

- Na prvi petek bo g. župnik obiskoval bolne in ostarele po domovih.

- Prihodnja nedelja je prva v mesecu, zato bodo denarne nabirke namenjene potrebam župnije. Hvala za vsak vaš dar!

- Slovenska škofovska konferenca sporoča, da se župnijska kateheza (verouk), kljub odprtju šol, do nadaljnega še naprej izvaja na daljavo, saj k župnijski katehezi prihajajo učenci iz dveh šol in bi bilo nemogoče zagotoviti dovolj varno okolje.

- V znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, vas Slovenska karitas vabi k postni akciji 40 dni brez alkohola. Več na www.brezalkohola.si.

- V postnem času bo križev pot ob  petkih ob 18.00. Potrudimo se za udeležbo, saj ta molitev daje moč za osebno poboljšanje. Premišljevanje in podoživljanje Jezusovega trpljenja nam pomaga na naši poti krščanskega življenja.

- Ob upoštevanju državnih predpisov in z namenom preprečitve širjenja epidemije COVID-19 ter ohranitve zdravja vernikov so slovenski škofje določili, da je lahko pri sv. maši navzoča največ 1 oseba na 30 m2. Za našo župnijsko cerkev to pomeni 23 oseb oz. 23 gospodinjstev.

Za udeležbo pri sveti maši je potrebno upoštevati navodila slovenskih škofov, ki jih najdete na spletni strani Slovenske škofovske konference.

- Na pogrebu je lahko navzoča družina oziroma člani skupnega gospodinjstva. Z namenom, da se čakalne vrste za upepelitev skrajšajo, vernike vabimo, da svoje rajne sorodnike pokopljejo na klasičen način s krsto.

 

POSTNA POSTAVA

Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti:

Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi  zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta!

Dodatek: verjetno ni treba poudarjati, da potratno uživanje v morskih jedeh na postne petke ni skladno s spokornim vidikom zdržnosti. Naš post in zdržek nas spominjata žrtev Jezusovega življenja in sta načina, kako našo žrtev pridružiti njegovi.

Lokacija: