Preskoči na vsebino


Jn 15,9-17

TUDI CIGANI (IN Še KDO) SO BOŽJI OTROCI

 »Tudi na pogane se je razlila milost Svetega Duha« je naslovna vrstica (povzetek) vsebine prvega berila današnje nedelje. Odlomek pripoveduje, kako je apostol Peter po Božjem navdihu s podelitvijo zakramenta svetega krsta sprejel v družino Kristusovih učencev prve pogane. Maja leta 1997 je sv. Janez Pavel II. med sveto mašo pred baziliko sv. Petra v Rimu razglasil nekaj novih blaženih. Med njimi je bil tudi Ceferino Gimenez Malla, prvi cigan v zboru blaženih.

Beseda »cigan« je skorajda psovka. Cigani so po našem pojmovanju pogosto zviti, malopridni in lahkomiselni ljudje, ki se jih je bolje varovati kot pa imeti z njimi stike. Podobno so mislili pravoverni Judje o poganih, ki se jim niso zdeli vredni Božje izvolitve. Pa jih je Bog »razočaral«: on sprejema med svoje otroke vse, ki mu odprejo svoje srce. To je pogoj za prejem svetega krsta, ki pomeni vstop v občestvo kristjanov. Edino Bog, ki vidi v srca ljudi, ve, kdo je pripraven za njegovo kraljestvo. Mi ljudje ne morem in ne smemo odločati. Božje odločitve so za naše pojme pogosto presenetljive. Vodi jih usmiljena dobrota, kajti Bog je ljubezen, kot nam zatrjuje apostol Janez v svojem prvem pismu, katerega odlomek je drugo berilo današnje maše.

Če smo pravi Jezusovi učenci, se moramo veseliti, da Bog ravna na temelju dobrote in ljubezni, ne pa biti slabe volje, ko vidimo, da milost vere prejemajo tudi taki, ki so bili doslej do Cerkve brezbrižni ali celo sovražni. Tako mišljenje in govorjenje »dobrih kristjanov« razodevata veliko ozkosrčnost, pomanjkanje ljubezni, ki je razpoznavni znak pravih Jezusovih učencev. Vsi vemo, da se je Judovskim velikim duhovnikom in pismoukom, ki so se imeli za pravične, Učitelj iz Nazareta smrtno zameril, ko jim je dejal, da bodo cestninarji in vlačuge šli v Božje kraljestvo pred njimi.

Po: S. Čuk, Misli srca

Lokacija: