Preskoči na vsebino


Mr 6,1-6

VSAK KRISTJAN JE PREROK

 

Današnja Božja beseda govori o preroku kot Božjem poslancu. Svojemu izvoljenemu ljudstvu je Bog pošiljal preroke, da bi Izraelce spominjali na  zavezo, sklenjeno na gori Sinaj. Tam jim je Bog zagotovil: če boste hodili po mojih potih, če boste spolnjevali moje zapovedi, vas bom vedno varoval; če pa boste na svoje obljube pozabili, vas bom prepustil samim sebi. Ko so Izraelci prišli v obljubljeno deželo, kjer jim je zemlja bogato obrodila, so v udobju kmalu pozabili na svojega Dobrotnika in se oprijeli navad svojih poganskih sosedov. Bili so gluhi za opomine Božjih poslancev prerokov, skušali so jih celo na razne načine utišati, da jim ne bi vznemirjali vesti. Bog pa je njihovo oznanjevanje potrjeval s tem, da so ljudstvo zadele razne preizkušnje. Kadar je ljudem »šlo za nohte«, so se spet spomnili na Boga. Trdovratnim Judom smo prepogosto podobni tu mi, ki se na Boga spomnimo tedaj, ko nas zadene kaj hudega. 

Bog pa nas je izbral za višjo nalogo: želi, da bi bili njegovi preroki v današnjem času, v teh razmerah in okoliščinah. S svojim življenjem naj bi oznanjali resničnost tistega sveta, o katerem govori Jezus v evangeliju. Nalogo bomo najbolje izpolnili tedaj, ko se otresemo svoje pomembnosti in postanemo preprosto orodje v Božjih rokah. To je lepo izkusil apostol Pavel, velik prerok Nove zaveze. Za oznanjevanje evangelija je zastavil vse svoje sile in izredne sposobnosti. Pa še več bi storil, če ga ne bi mučila neka skrivnostna peklenska sila, zaradi katere je trpel. Bog je to preizkušnjo dopustili in Pavlu dejal: »Dovolj ti je moja milost.« Pavel je prišel do spoznanja: »Močan sem tedaj, ko sem slaboten.« Torej takrat, ko po meni deluje Vsemogočni.

Pri krstu smo postali deležni Kristusove preroške službe. Bodimo njegovi pričevalci, preroki sodobnega časa; pa ne le v času preizkušnje, temveč sleherni dan.

Po: S. Čuk, Misli srca

Lokacija: