Preskoči na vsebino


Dragi starši veroučencev !

 

 V ponedeljek, 16. septembra, bomo začeli z veroukom, zato vas kateheti lepo pozdravljamo in želimo blagoslovljen začetek veroučnega in šolskega leta.

 

   Ko iščemo vero, se ne zanašajmo samo na verouk, saj je vendar jasno, da verouk brez verske vzgoje v družini ne more otroka vzgojiti v kristjana. Potrudimo se, da bomo otrokom posvečali dovolj časa in dovolj ljubezni in tako gradili temelj, ki ga bodo lahko dograjevali učitelji, vzgojitelji in kateheti. Otroku boste najbolj pomagali k rasti v veri, če boste skupaj z njim obiskovali nedeljsko sveto mašo in v družini gojili skupno molitev.

   Naj bo pot vaših otrok skozi vrata šolskih in veroučnih učilnic blagoslovljena in naj jih spremlja tudi naša molitev.

 

VPIS – bo samo za veroučence 1. razreda in za tiste otroke, ki verouka doslej še niso obiskovali. Vpišete jih starši pri tisti uri, ko bo vaš otrok obiskoval verouk!

Nekateri starši, ki so sicer dali otroka krstiti in so pri krstu obljubili, da bodo svojega otroka vzgajali v veri, se ob vpisu otroka v šolo baje "ne spomnijo", da je otrok v letu, ko je zrel za šolo, zrel tudi za verouk. Drugi "modrujejo", da je otrok prvo leto še premajhen, da bi poleg šole hodil še (že) k verouku. Spet kakšen ali kakšna se najde, ki pravi, da otrok noče k verouku, siliti pa ga nima smisla - in da ga bodo raje pustili, naj se sam odloči, ko bo večji ...

Dragi starši, posebej vsi vi, ki morda tako ali podobno razmišljate: odločitev o tem, ali bo otrok hodil k verouku ali ne, je vaša. Tudi odločitve o tem, ali bo otrok šel v vrtec, v šolo ali kdaj k zdravniku, najbrž niste prepuščali otroku ... Vaša je tudi odločitev, v katerem razredu bo otrok začel obiskovati verouk. Računajte pa s tem, da je - po odločitvi in določilu Slovenske škofovske konference - za prejem prvega sv. obhajila potrebno obiskovati verouk tri leta, za prejem sv. birme pa devet let.

 

 

PRISPEVEK za verouk

S katehezo nastanejo tudi stroški.  Z vpisnino bomo krili stroške veroučnih pripomočkov, delno stroške kurjave, elektrike in dar katehetom. Če kdo vpisnine ne more poravnati, naj to osebno pove g. župniku. V takem primeru bo stroške krila župnija oz. Župnijska karitas. Prispevek znaša 30,00 € za prvega otroka v družini, za drugega 15,00 €, za 3. pa ni prispevka. Brez tega prispevka župnija finančno ni sposobna pokriti stroškov, povezanih s katehezo.

Knjiga in delovni zvezek se plačata posebej. Hvala za razumevanje!

Veroučna ura

Veroučna ura traja 45 minut. Za dogodke pred ali po veroučni uri veroučna šola oz. kateheti ne odgovarjamo, kakor tudi ne za imovino veroučencev (kolesa, dežniki, mobilni telefoni …). Veroučenci morajo k uri prinesti učbenik in delovni zvezek (oz. Sveto pismo). Domače naloge naj pišejo sami, kar pa ne pomeni, da jim starši ne smete pomagati. V veroučno učilnico se ne prihaja s hrano in pijačo. Mobilne telefone morajo izključiti. V primeru, da med uro telefonirajo ali se nanje igrajo, bomo telefon vzeli in ga pridete starši osebno iskat h katehetu.

 

Sveta maša

je vir in višek krščanskega življenja in bogoslužja. Brez rednega "napajanja" pri tem viru katoliška zavest in vera pešata, ljubezen do Jezusa in Cerkve pa v nas usahne in umre. Zato je prav, da prihajate skupaj z otrokom k nedeljski sveti maši. Od otrok se pričakuje reden obisk svete maše (tudi od vas, dragi starši). Otrok naj ne bo osamljen pri maši, kot da ne bi imel očeta, mame …

 

Govorilne ure  Starši ste vedno dobrodošli, da se oglasite pri katehetu (po ali pred veroukom), ki ima vašega otroka.

URNIK VEROUKA

1. r. – sreda: 14.00, 15.00, 16.00

2. r. – torek: 14.00, 15.00, 16.00

3. r. – četrtek: 14.00, 15.00, 16.00

4. r. –  ponedeljek: 14.00 in 14.45

5. r. – četrtek: 14.00 in 15.00

6. r. – ponedeljek: 13.30, 14.15 in 15.00

7. r. – ponedeljek: 13.15, sreda 14.00 

8. r. – torek: 14.00; sreda: 13.15 in 14.45

9. r. – torek: 13.15 in 14.45

 

 

 

CENIK UČBENIKOV

1. razred: 10,00 €

2. razred: 10,00 €

3. razred: 10,00 €

4., razred: knjiga – 8,50, del. zv. – 5,50

5. razred: “rdeče” Sveto pismo – 25 € imeli ga bodo še v 6. razredu)

6. razred: knjiga – 8,50, del. zv. – 5,50

7. razred: – 17,00 (imajo za tri leta); 7. razred potrebuje tudi veliki črtast zvezek – nabavijo si ga sami.

8. razred – ima lanski učbenik

9. razred – ima lanski učbenik

 

 

 

 

 

Začetek verouka: ponedeljek, 16. 9.

 

Katehetska sv. maša: nedelja, 29. 9. ob 10.30

 

 

 

župnik Jani, s. Marta, s. Hermina,

Jasna in Helena, kateheti vaših otrok