Preskoči na vsebino


LUČ V TEMI

Zunanja tema danes ni več tak problem, ko imamo električno razsvetljavo. Toda mnogi ljudje potujejo skozi življenje v notranji temi, ko padajo v depresije. Četudi je na zunaj zanje vse v redu, v njihovo dušo ne more posijati luč. Sedijo kot zaprti v temni luknji, iz katere ne vidijo izhoda.

Veselo sporočilo se oznanja tudi njim. Sredi noči, sredi trde teme prinaša otrok v jaslih luč, ki bi rada razsvetlila vso temo. Pa res lahko nekomu, ki je v globoki depresiji, pomaga božično sporočilo? Veliko ljudi na videz praznuje, vendar tema v njih ostaja. Govori se celo o »božičnem žalovanju«, ki zajame nekatere ljudi, ko se spominjajo praznovanja v otroštvu in začutijo velik prepad med tistimi časi in sedanjostjo. Pa vendar je v vsakem človeku neka slutnja, da se božično sporočilo dotika tudi njihovega srca, četudi je še tako žalostno in zavito v temo. Božič nam ne želi oznanjati zdravega sveta: želi pa se dotakniti prav tistih ljudi, ki so obupani, ki se čutijo osamljene, odrezane od sveta. Otrok v jaslih je obljuba, da tudi v njihovi praznini vzhaja žarek upanja, da sredi njihove teme zasveti luč, ko otrok prebija njihov duševni oklep.

Prerok Izaija nam v božični noči našteva imena otroka, ki bo prinesel luč v temo: »Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru« (Iz 9,5b). Že sedemsto let pred Jezusovim rojstvom je prerok poznal skrivnost tega otroka. Kar je napovedoval, nagovarja tudi naše hrepenenje: sredi sveta brez odgovora iščemo nekoga, ki nam zna resnično svetovati, nekoga, ki izžareva Boga, nekoga, ki nam kot Oče stoji ob strani in nas brani, in nekoga, ki v ta nemirni svet prinaša resnični mir.

Naj resnična luč zasveti v srcih vseh in naj v polnosti izpolni naše hrepenenje. Blagoslovljen božič vsem.

Po: A. Grün

Lokacija: