Preskoči na vsebino


Lk 10,1–12.17–20

JEZUS POŠILJA TUDI VSAKEGA IZMED NAS

 

Najprej mi je v današnjem evangeliju padlo v oči število 72. Zakaj ravno 72? V tistem času je to bilo število narodov, ki so jih Judje poznali na zemlji.  Od vsega začetka je evangelij odprt za vse ljudi.

Jezus s pogledom, ki zajame ves svet, vzklikne: »Žetev je velika, delavcev pa malo.« Gre na eni strani za velika pričakovanja in na drugi je malo število učencev. Ne gre samo za veliko nasprotje v številkah. Problem ni samo v številkah, Jezus vidi problem v kvaliteti.

Danes se soočamo z istim problemom. Malo je oznanjevalcev, vedno več občestev tako ostaja brez pastirja. To, kar nas preveva s skrbjo, je dejstvo, da se še med temi eni preveč posvečajo sebi, svojim problemom, obdelujejo svoj mali vrtiček, ali so utrujeni, naveličani, ko ne vidijo rezultatov svojega dela …

Evangelij nam kaže pot. Ob tej veliki žetvi Jezus pošilja učence po dva in dva. Logično bi bilo poslati samo enega, da bi »pokrili« več krajev. A se vendarle odloči za dva, da bi v medsebojnem sodelovanju in odprtosti  bili znamenje ljubezni, znamenje tega, kar  oznanjujejo. Pošilja jih kot »jagnjeta med volkove«. Dejstvo je, da tako grozni ljudje vendarle niso bili. S tem Gospod nakaže, da bo stil krščanskega oznanjevanja razviden v blagosti, nenasilju … Kljubovati bo potrebno pritisku okolja. Ravno v tem je moč učencev, kot pravi sv. Janez Zlatousti: »Dokler smo jagnjeta, zmagujemo. Če postanemo volkovi, izgubljamo, kajti v tem primeru izgubimo pomoč Pastirja, ki pase jagnjeta in ne volkove!«

Ko stopajo v hiše, naj govorijo: »Mir v tej hiši!« Zakaj tak pozdrav? Je mar povsod vladal prepir ali nasilje in vojna? Ne, gotovo da ne. A Jezus vidi v ljudeh mnogo nemira, nestrpnosti, strahov in ranjenosti. Njegovi učenci naj prinašajo mir, ki ga svet ne more dati, more pa ga dati zaupanje v Božje usmiljenje in Božjo dobroto.

Če je prva naloga prinašanje miru, potem je druga ozdravljanje bolnih, tretja pa oznanjevanje. In ta priporočila, ki jih Jezus daje učencem, niso namenjena samo izbranim, marveč vsem kristjanom, vsem, ki smo ga v veri sprejeli za svojo pot.

                                                                                                                     

Po: E. Mozetič

Lokacija: