Preskoči na vsebino


Lk 17,5–10

JE V NAS VSAJ GORČIČNO ZRNO?

 

Odlomek današnjega evangelija se začenja takole: »Tisti čas so apostoli rekli Gospodu: 'Pomnôži nam vero!'«. Mislim, da lahko vsi mi enako vzklikamo. Tudi mi, kakor apostoli recimo Gospodu Jezusu: »'Pomnôži nam vero!' Da, Gospod, majhna je naša vera, slabotna je naša vera, krhka, a ti jo darujemo takšno, kakršna je, da bi jo ti pomnožil. 'Gospod, pomnôži nam vero!'« Pa nam jo bo pomnožil?

Zakaj apostoli prosijo Jezusa, naj jim pomnoži vero? Ko so učenci slišali, kaj Jezus pričakuje od njih, kako zahtevna je ljubezen, so rekli: »Pomnoži nam vero!« Kot da bi hoteli reči: »To je pretežko za nas, za to potrebujemo vero!«

Modro razmišljanje učencev! Očitno so dojeli nekaj, kar nam Jezus govori zadnje tri nedelje v evangeljskih odlomkih. Odnosa do ubogih in do bogastva ni mogoče ločiti od odnosa do Boga. 

Danes nam Jezus sporoča: »Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: Izruj se s koreninami vred in se presadi v morje, in bi vam bila pokorna.« Gorčično seme je zelo majhno, a Jezus pravi, da je dovolj, če imamo tako majhno ter iskreno vero in bomo lahko delali, človeško gledano, nemogoče, nedoumljive stvari. In še res je! Vsi poznamo preproste, ponižne ljudi, ki imajo močno vero ter resnično premikajo gore! Mislimo na mame in očete, ki se soočajo z zelo težkimi situacijami, ali na bolnike, tudi težko bolne, ki prenašajo vedrino na tiste, ki jih obiščejo. Ti ljudje, ravno zaradi svoje vere, se ne bahajo s tem, kar delajo, nasprotno, kakor zahteva Jezus v evangeliju, pravijo: »Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.« Veliko jih je tudi med nami, ki imajo to močno, ponižno vero. In to dobro dene!

Za Jezusa se vera skriva v preprosti logiki gospodarja in služabnika. Bog je gospodar, mi smo le nekoristni hlapci. Vera je spoznanje in priznavanje Boga za edino vodilo življenja, kot pravi apostol Pavel: »Jezusa Kristusa imej za vodilo!«

 

Po: E. Mozetič

Lokacija: